Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowe ciasteczka

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
masło 125 gram
smalec 125 gram
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 12% 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
białko 1 sztuka
cukier 1 szklanka
drożdże świeże 15 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowe ciasteczka

Miękkie masło i smalec włóż do miski i utrzyj mikserem na jednolitą masę. Dodaj śmietanę, pokruszone drożdże, żółtko, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksuj. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, którą nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto wałkuj na grubość 5 mm i wycinaj ciasteczka foremkami. Każde ciastko smaruj z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem. Układaj w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Upieczone wystudź na kratce kuchennej, a następnie przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 06.01.2014 19:37
Bardzo Ci dziękuję.
Granita 05.01.2014 09:31
cudowne serduszka
Wacław 22.09.2013 10:35
pyszne ,nie tylko do kawki
ana1 26.08.2013 20:58
super ciasteczka
Bernadeta1 22.07.2013 14:25
super takie ciasteczka do kawy
ankaryba 23.05.2013 08:11
jakie fajne :-)
anemon 07.03.2013 15:53
Caralajna masz rację i trzeba trochę znać swój piekarnik, aby utrafić z temperaturą i czasem pieczenia. Najlepiej jest pierwszą partię ciasteczek obserwować w czasie pieczenia i reagować na bieżąco. Nie mogą się też zbyt długo piec w zbyt niskiej temperaturze, bo będą niesmaczne.
caralajna 07.03.2013 07:31
świetnie wyglądają, bo się zbytnio nie przypiekły, a białka łatwo brązowieją, 'dobra robota' :)
barbara11561 11.12.2012 22:34
przepysznie wyglądają
alaaa 28.11.2012 20:58
dzięki,poszukam bo ładnie wyglądają te pierniczki
anemon 28.11.2012 18:23
alaaa, to jest taki gruby, śnieżnobiały cukier, nazywa się "Cukier perlisty", ja swój kupiłam w Kuflandzie.
alaaa 27.11.2012 23:03
cudne,a to posypane zwykłym cukrem czy jakimś innym ,wygląda to jak śnieg,,,
dianix 20.11.2012 20:28
wyszly Ci przepiekne
anemon 17.09.2012 15:56
Dołączam się do Twojch życzeń Izabela, oby się spełniły.
IZABELA29 17.09.2012 09:15
oby tej zimy szybko nie było.... a ciasteczka jak najczęściej
Grazyna0211 10.08.2012 18:00
świetnie się prezentują i napewno smaczne
jeta72 31.07.2012 21:04
śliczne
Elżbieta17 08.05.2012 08:59
ale słodziutkie:)
kasiaw 17.01.2012 10:57
super wygląda
Jastinka 12.01.2012 09:21
świetne
anemon 07.12.2011 09:03
ben-ka, tak to cukrem są posypane, bo w środku, w cieście nie ma cukru.
misia53 06.12.2011 15:13
no i zimowo wyglądają
sylwia / sytofala 06.12.2011 13:10
wspaniałe
ben-ka 06.12.2011 09:29
a to cukier tak ładnie wygląda na tych ciasteczkach?
caroline1983 05.12.2011 21:45
wygladaja jak posypane sniegiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak