Przepis i sposób przygotowania na: ZIMOWA ŚNIEŻYNKA
Całe migdały sparzyć wrzątkiem obrać i pokroić drobno. Ubijamy biała na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier ( 10 dkg), następnie wsypujemy zmieszany mak z migdałami i kokosem. Pieczemy ok 20 min, po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
Krem:
Mieszamy budynie z żółtkami oraz z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukrów oraz soku z cytryny. Dodajemy rozmieszane żółtka i gotujemy budyń pozostawiając go to wystygnięcia.
Ucieramy masło i dodajemy wystudzony budyń. Wykładamy krem na blat ciasta przykrywamy drugim i dekorujemy wg uznania.
U mnie jest niebieski lukier i ozdobne śnieżynki.
Do lukru użyłam:cukier puder, kilka kropli soku z cytryny i obrobinkę niebieskiego barwnika spożywczego - wszystko razem utarłam na gładką jednolita masę ( gdyby lukier był gesty dodajemy kapinkę gorącej wody. Smacznego!!!