Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowa panna cotta z aromatem goździków i wanilii

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietana kremówka 250 ml
mleko 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczka
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
drobny cukier 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowa panna cotta z aromatem goździków i wanilii

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Wlewamy śmietanę do garnka i dodajemy cukier, mleko, goździki i ekstrakt z wanilii. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Tak przygotowaną masę mieszamy dokładnie z żelatyną, po czym przelewamy ją do filiżanek lub silikonowych foremek. Gdy śmietanka przestygnie, wkładamy ją do lodówki na parę godzin. Gotowy deser wykładamy na talerzyk po wcześniejszym zamoczeniu filiżanki lub foremki w gorącej wodzie, co ułatwi nam wyciągnięcie jej.

Można polać zmiksowanymi owocami lub ulubionym sosem do lodów.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 15.01.2013 20:26
uwielbiam
Isia 23.12.2012 16:23
super
halina17 21.12.2012 17:48
ładne
EWI 21.12.2012 14:41
super
EmciaPichci 21.12.2012 09:11
śliczniutkie!
aisoglam 21.12.2012 08:20
Świetne foremki! Rewelacja :)
miroslawa 21.12.2012 05:44
fajowe, superowe, genialne
caffee_tea 20.12.2012 23:49
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak