Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowa jarzynka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1,5 kg
pietruszka korzeń 1 kg
por 50 dag
cebula biała 50 dag
seler nać 15 dag
pietruszka zielona 15 dag
sól 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowa jarzynka

Jarzyny umyć i obrać. Można zetrzeć na tarce o małych oczkach lub pomóc sobie blenderem, chodzi o to żeby wszystko było jak najdrobniejsze. Wszystko wrzucić do dużego garnka, zasypać solą i wymieszać. Wkładać do wysterylizowanych słoików. Słoiki zakręcić. Przechowywać w chłodzie. nie wymaga pasteryzowania ponieważ, sól jest już konserwantem. jest dość słona, więc najlepiej dodawać ją stopniowo do potrawy. Jest idealnym rozwiązaniem do zup, sosów itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 17.12.2013 22:25
takiego sposobu konserwowania warzyw na zimę jeszcze nie uskuteczniałem
SmacznaPyza 29.11.2013 21:54
no właśnie , też się zastanawiałam co zimowa :D
krystyna330 29.11.2013 18:40
jarzynka miało być ale nie mogę edytować przepisu
SylwiaMagdaSabin 29.11.2013 17:37
zimowa??? zimowa co?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak