Zimny Elmuchowy torcik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    20 dag
  • jagody

    10 dag
  • śmietana wysokoprocentowa

    150 ml
  • cukier puder

    0,7 szklanki
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • sok cytrynowy

    0,5 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    15 g
  • jajka

    3 szt
  • biszkopty okrągłe

    1 opakowanie
  • ser biały

    0,5 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Włożyć ser do niedużej miski i zmiksować razem z żółtkami, śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Z białek ubić pianę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody, ewentualnie troszkę podgrzać, aby łatwiej się rozpuściła. Ubite białka i przestudzoną żelatynę wymieszać z masą serową. Do tak przygotowanej masy dodat połowę wydrylowanych wiśni.
W okrągłej tortownicy ułożyć na dnie biszkopty, tak aby jeden zachodził na drugi i polać je delikatnie sokiem cytrynowym. Na to wyłożyć masę serową z wiśniami i włożyć na 2-3 godz. do lodówki.
W międzyczasie ugotować obie galaretki wg przepisu na opakowaniu. Wyjąć sernik, ułożyć na nim resztę wydrylowanych wiśni, uzupełnić puste miejsca jagodami. Delikatnie zalać wystudzoną galaretką wisniową i ponownie wstawić do lodówki. Gdy stężeje \"posypać\" kawałkami stężałej galaretki agrestowej i ponownie wstawić do lodówki na 1/2 godziny. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rosik93 16.08.2010 15:04
super
SmacznaPyza 24.07.2010 13:36
Stefan tak się rozochocił, że też dzisiaj zrobiłam :-)
spaghetka 22.07.2010 22:17
Cieszę się, że Ci smakował :)
SmacznaPyza 20.07.2010 20:37
to było niebo w gębie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat