Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimny Elmuchowy torcik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana wysokoprocentowa 150 ml
jajko 3 szt
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
cukier puder 0,7 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 g
galaretka agrestowa 1 opakowanie
sok cytrynowy 0,5 szklanka
wiśnie 20 dag
jagody 10 dag
biszkopty okrągłe 1 opakowanie
galaretka wiśniowa 1 szt.
ser biały 0,5 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zimny Elmuchowy torcik

Oddzielić żółtka od białek. Włożyć ser do niedużej miski i zmiksować razem z żółtkami, śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Z białek ubić pianę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody, ewentualnie troszkę podgrzać, aby łatwiej się rozpuściła. Ubite białka i przestudzoną żelatynę wymieszać z masą serową. Do tak przygotowanej masy dodat połowę wydrylowanych wiśni.
W okrągłej tortownicy ułożyć na dnie biszkopty, tak aby jeden zachodził na drugi i polać je delikatnie sokiem cytrynowym. Na to wyłożyć masę serową z wiśniami i włożyć na 2-3 godz. do lodówki.
W międzyczasie ugotować obie galaretki wg przepisu na opakowaniu. Wyjąć sernik, ułożyć na nim resztę wydrylowanych wiśni, uzupełnić puste miejsca jagodami. Delikatnie zalać wystudzoną galaretką wisniową i ponownie wstawić do lodówki. Gdy stężeje \"posypać\" kawałkami stężałej galaretki agrestowej i ponownie wstawić do lodówki na 1/2 godziny. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak