Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimne nóżki - wieprzowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 800 g
nóżki wieprzowe 4 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler kawałek
natka pietruszki 1/2 pęczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie kilka ziaren
sól i pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cytryna do podania
Przyprawa do zup i potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Zimne nóżki - wieprzowe

Kroki postępowania

1
Nogi wieprzowe i golonkę myjemy w zimnej owdzie, wkładamy do garnka, zalewamy woda do wysokości mięsa. Marchew, pietruszkę seler obieramy, wkładamy do garnka, dodajemy połowę pietruszki, liść laurowy i ziele. Dodajemy łyżkę soli.
Krok 1 - Zimne nóżki - wieprzowe foto
2
Gotujemy pod częściowym przykryciem przez około 4-5 godzin na niewielkim ogniu - mięso ma się rozpaść. Przecedzamy - do gorącego wywaru dodajemy do smaku pieprz, przyprawę w płynie i sól, dodajemy żelatynę - mieszamy.
Krok 2 - Zimne nóżki - wieprzowe foto
3
Mięso z golonki kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cześć marchewki. Mieszamy.
Krok 3 - Zimne nóżki - wieprzowe foto
4
Do miseczek przekładamy posiekaną natkę, dodajemy mięso.
Krok 4 - Zimne nóżki - wieprzowe foto
5
Zalewamy wywarem. Odstawiamy w zimne miejsce do stężenia. Podajemy z cytryną.
Krok 5 - Zimne nóżki - wieprzowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 14.04.2015 06:51
Ładnie wyglądają
Czyki 06.04.2015 12:41
Pysznie podane:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak