Przepis i sposób przygotowania na: Zimne nóżki na przystawkę.
Warzywa obrać, umyć włożyć do gotującej się galarety oprócz czosnku i dodać przyprawy.
Galaretę gotować do miękkości mięsa na niewielkim ogniu.
Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ugotowane mięso wyjąć z garnka razem z warzywami.
Ostudzone mięso oddzielić od kości i drobno posiekać, 1 marchewkę pokroić w krążki, wszystko przełożyć do dużej miski,zalać wywarem, wymieszać, a w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gdybyśmy chcieli możemy przecisnąć przez praskę surowy czosnek dla podniesienia smaku galarety.
Galaretę przelewamy do miseczek, salaterek lub malutkich naczynek i odstawiamy do ostudzenia. Zimna galaretę wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.