Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane z sosem śmietanowym i cheddarem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
boczek 6 plastrów
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
ser cheddar 1 szkl
śmietana gęsta 200 ml
szczypiorek
koperek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane z sosem śmietanowym i cheddarem

Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć, zawinąć w folię aluminiową i piec ok 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przygotować sos śmietanowy.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.
W misce wymieszać śmietanę, ser cheddar, posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać boczek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki sprawdzić za pomocą wykałaczki, czy są miękkie.
Otworzyć folię, obrać je i włożyć z powrotem do folii. Na każdego ziemniaka wyłożyć sporą ilość sosu, posypać serem i zapiekać ok 7-10 minut. Gotowe ziemniaki posypać obficie koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 10.04.2017 10:55
fajny przepis
bertpvd 09.04.2017 14:06
Smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak