Ziemniaki zapiekane a la Leon

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • masło

    5 dkg
  • śmietana

    1 szklanka
  • sól, pieprz

  • ser żóty starty

    15-20 dkg
  • natka pietruszki

    2 posiekana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i obrane ziemniaki ugotować, odcedzić., przecisnąć przez praskę. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Masę ziemniaczana rozetrzeć z masłem i połową śmietany. Wyłożyć do naczyni8a i polać pozostałą śmietaną. posypać utartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić. Posypać zieloną pietruszka przed podaniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat