Ziemniaki z młodą kapustą i brokułem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny dodatek do mięsa, idealnie sprawdzi się też w roli samodzielnego dania.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki młode

    7 sztuk
  • marchew młoda

    2 sztuki
  • młoda kapusta

    0.5 sztuki
  • brokuł

    0.25 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    0.5 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    2 ziarna
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.25 łyżeczki
  • Tymianek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • kminek Prymat

    0.5 łyżeczki
  • kurkuma mielona

    0.5 łyżeczki
  • koperek świeży

    1 sztuka
  • sól

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku gotujemy 400 ml wody.
Ziemniaki obieramy, większe kroimy, dodajemy do wody razem z pokrojoną na plasterki marchewką. Następnie wrzucamy grubo poszatkowaną kapustę oraz różyczki brokułu. Mieszamy i gotujemy przez chwilę.
Później dodajemy por, pokrojony na plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, pieprz i kminek. Gotujemy 3 minuty.
Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty. Mieszamy razem z posiekaną natką pietruszki i kurkumą a następnie gotujemy przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat