Ziemniaki po nelsońsku - zapiekanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1700 gram
  • grzyby suszone

    40 gram
  • cebula

    40 gram
  • jaja

    2 i 1/2 sztuk
  • smalec

    15 gram
  • mąka pszenna

    15 gram
  • śmietana

    75 gram
  • zielona pietruszka

    5 gram
  • sól

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    15 gram
  • tłuszcz

    15 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- grzyby umyć i namoczyć
- ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach
- grzyby ugotować i pokroić w paski (wywaru nie wylewać będzie potrzebny)
- jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w krążki
- cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu
- przestudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i podzielić na 3 części
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą
- ułożyć warstwę ziemniaków, polać zrumienioną cebulą, ułożyć warstwę jaj i grzybów, posypać solą i pieprzem
- ułożyć następną warstwę ziemniaków i dodatków
- przykryć trzecią częścią ziemniaków
- zalać zaprawą z mąki, śmietany i wywaru z grzybów
- zapiec w piekarniku
- podawać posypane natką pietruszki i surówką (w zależności od sezonu)
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dominique 07.02.2017 20:26
jest super
Margo1 25.04.2013 10:38
podoba mi się
Juleczka20 15.09.2012 15:50
napewno bardzo smaczna
Mariposas 29.07.2012 18:28
ciekawe danie
cooleczka 03.04.2012 22:29
fajny pomysł na ziemniaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat