Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki po cabańsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2,5 kg
marchew 3 szt
buraki czerwone 2 szt
cebula 4 szt
boczek wędzony 30 dkg
kiełbasa śląska 40 dkg
kapusta 2 liście
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki po cabańsku

Kroki postępowania

1
Ziemniaki umyć i oskrobać.
Krok 1 - Ziemniaki po cabańsku foto
2
Przygotować - obrać pozostałe warzywa.
Krok 2 - Ziemniaki po cabańsku foto
3
Na spodzie żeliwnego garnka ułożyć dwa liście z kapusty. Na kapuście położyć skórę z boczku a na to ułożyć warstwę z pokrojonych w grube plastry ziemniaków. Na ziemniaki pokroić w plastry połowę warzyw, połowę kiełbasy i połowę boczku. Posolić i popieprzyć. Ułożyć kolejną warstwę talarków ziemniaczanych, kolejną warstwę warzyw i wędliny i całość zakończyć warstwą z ziemniaków. Podlać wodą - ok 100 ml.
Krok 3 - Ziemniaki po cabańsku foto
4
Garnek żeliwny przykryć i piec nad ogniskiem ok. godziny.
Podawać z kwaśnym mlekiem.
Krok 4 - Ziemniaki po cabańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.07.2014 11:03
roimy podobnie ale bez buraków
Jodaj 29.07.2014 09:01
obiadek do pojedzenia :) świetny
Edith85 28.07.2014 22:05
uwielbiam :D zwłaszcza z buraczkami
Aannkaa82 28.07.2014 19:55
Uwielbiam ziemniaczki "z kociołka" ale z buraczkami jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)
Christopher 28.07.2014 18:43
Lubię takie dania.
noninka77 28.07.2014 17:23
Pyszne danie :)
Grazyna0211 28.07.2014 17:01
bardzo smaczne
bhb8 28.07.2014 16:26
pysznie podane :)
Zdzisław 28.07.2014 16:09
dla mnie smaczne danie podano
Sroczka 28.07.2014 15:55
Pyszne takie ziemniaczki musiały być.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak