Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone w ziołach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

8 średnich ziemniaków
1 łyżeczka tymianku
łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
¼ łyżeczki czosnku
łyżeczki soli
olej 6 łyżek
rozmaryn 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone w ziołach

Kroki postępowania

1
Do miseczki wlewamy olej i dodajemy przyprawy: rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, przyprawę do ziemniaków, czosnek i sól. Ilość ziół można sypać według upodobań. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą do utworzenia marynaty i odstawiamy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i dokładnie myjemy, po czym wkładamy je do miski.
Krok 1 - Ziemniaki pieczone w ziołach foto
2
Dodajemy do ziemniaków przygotowaną mieszankę z ziół
Krok 2 - Ziemniaki pieczone w ziołach foto
3
i mieszamy, aż wszystkie ziemniaki obtoczą się w marynacie.
Krok 3 - Ziemniaki pieczone w ziołach foto
4
Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy ziemniaki. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut,
Krok 4 - Ziemniaki pieczone w ziołach foto
5
do momentu aż ziemniaki będą miękkie i ładnie się zarumienią.
Krok 5 - Ziemniaki pieczone w ziołach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 19.04.2013 17:20
świetne ziemniaczki, takie obsypane ziołami są najlepsze :)
gosia56 19.04.2013 14:27
napewno pyszne
bietka 19.04.2013 11:48
pyszne ziemniaczki, też często takie robię :)
Renataj 19.04.2013 11:29
Uwielbiam takie ziemniaczki.Nie potrzebuję do nich żadnego mięsa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak