Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone w maśle

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Świetny dodatek do dań głównych, jednak jako samodzielne danie z dipem czosnkowym, również prosi się o dokładkę!

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 500 gramów
masło 82% 100 gramów
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone w maśle

Proste przepisy czasem są najlepsze, a ten poniżej tylko to potwierdza. Zaledwie trzy składniki, a powstaje pyszna potrawa, którą można zajadać solo lub serwować jako dodatek do obiadu. Ziemniaki pieczone na maśle nie są suche, wręcz przeciwnie idealnie kremowe. 

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy 25 minut w 180°C (termoobieg), często mieszamy. Podajemy osączone na papierowym ręczniku.

A może wolisz pieczone ziemniaki w mundurkach do obiadu lub grilla? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak