Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone

4.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ziemniaki pieczone z tymiankiem, rozmarynem i papryką. Idealne jako dodatek do obiadu lub podane solo. Sprawdź ten przepis i przygotuj te złociste pyszności. 

Składniki:

ziemniaki 1,5 kilograma
rozmaryn świeży 3 gałązki
posiekane listki tymianku 3 gałazki
czosnek 3 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
oliwa 3 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone

Popatrzcie tylko jak te ziemniaczki się prezentują! Są idealnie złociste, chrupiące i miękkie wewnątrz. Do tego ten aromat, który wydobywa się z piekarnika - zioła zdecydowanie potrafią nadać charakteru, nawet najbardziej prostemu składnikowi - jakim są ziemniaki.

Pieczone, ćwiartki ziemniaków z piekarnika to dodatek jaki możecie podać do soczystej karkówki czy smażonej ryby. Do tego obowiązkowo bukiet surówek. 

 

Ćwiartki ziemniaków z piekarnika jak je zrobić? 

Ziemniaki porządnie wyszorować szczoteczką(tak aby nie uszkodzić skórki), następnie pokroić je w ćwiartki i popryskać olejem.

Listki rozmarynu posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, z tymianku obrać same listeczki.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową wyłożyć na nią nasze ziemniaki, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać wszystko razem. Piekarnik nastawić na 180 st.

Ziemniaki przykryć folią i piec przez 30 minut następnie odkryć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grilla i zapiekać jeszcze ok. 20 minut aż będą rumiane.

Smacznego!

*Jeżeli chcemy zmienić smak ziemniaków, możemy doprawić je dowolna, przez nas wybrana kompozycją ziół. Do tego dania użyłam ziemniaków Gala.

Przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem skradł Wasze serca - wiem o tym. Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NiePieprz.pl 08.09.2016 21:58
Uwielbiam takie ziemniaczki - pycha!
halina17 08.09.2016 21:57
Smaczne ziemniaczki.
dodi 08.09.2016 20:56
ale pysznie wygladają
agnieszka214 08.09.2016 20:29
Apetyczne ziemniaki
bertpvd 08.09.2016 20:11
robię podobnie - wspaniałe !
Renataj 08.09.2016 20:06
Do takich ziemniaczków to ja już nawet mięsa nie potrzebuję:)
Beatris 08.09.2016 19:33
Apetycznie przyrumienione, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak