Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone
Popatrzcie tylko jak te ziemniaczki się prezentują! Są idealnie złociste, chrupiące i miękkie wewnątrz. Do tego ten aromat, który wydobywa się z piekarnika - zioła zdecydowanie potrafią nadać charakteru, nawet najbardziej prostemu składnikowi - jakim są ziemniaki.
Pieczone, ćwiartki ziemniaków z piekarnika to dodatek jaki możecie podać do soczystej karkówki czy smażonej ryby. Do tego obowiązkowo bukiet surówek.
Ćwiartki ziemniaków z piekarnika jak je zrobić?
Ziemniaki porządnie wyszorować szczoteczką(tak aby nie uszkodzić skórki), następnie pokroić je w ćwiartki i popryskać olejem.
Listki rozmarynu posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, z tymianku obrać same listeczki.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową wyłożyć na nią nasze ziemniaki, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać wszystko razem. Piekarnik nastawić na 180 st.
Ziemniaki przykryć folią i piec przez 30 minut następnie odkryć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grilla i zapiekać jeszcze ok. 20 minut aż będą rumiane.
Smacznego!
*Jeżeli chcemy zmienić smak ziemniaków, możemy doprawić je dowolna, przez nas wybrana kompozycją ziół. Do tego dania użyłam ziemniaków Gala.