Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki nadziewane szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki duże 5 sztuk
szpinak mrożony 10 dag
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło 2 łyżki
ser mozarella 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane szpinakiem

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut, tak aby nie były całkiem miękkie. W międzyczasie topimy na patelni 1 łyżkę masła, dodajemy drobno posiekany czosnek, szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dusimy około 5 minut. Ziemniaki odcedzamy i suszymy. Z każdego ziemniaka ścinamy daszek i wydrążamy środek. Należy zostawić ścianki o grubości około 1 cm.

Wyjęty miąższ ziemniaczany rozgniatamy widelcem i mieszamy ze szpinakiem. Zewnętrzne ścianki ziemniaków smarujemy masłem, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i napełniamy ziemniaki nadzieniem ze szpinaku. Przykrywamy ściętymi kapturkami i posypujemy serem mozzarella. Piekarnik nagrzewamy do tem. 220 stopni i zapiekamy 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.06.2013 16:04
fajny przepis
Beata61 11.02.2013 12:03
smak obłędny, tak samo jak wygląd :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak