Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki młode zasmażane z jajkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 500 g
jajko 3-4
koper świeży do smaku
cebula biała mała
masło klarowane 2-3 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki młode zasmażane z jajkami

Młode ziemniaki średniej wielkości umyć, oskrobać, opłukać, zalać wrzącą wodą, lekko osolić i ugotować al dente. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej ugotować poprzedniego dnia lub wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie.

Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać drobniutko posiekaną cebulę, posolić i zeszklić. Dołożyć ziemniaki pokrojone w plastry i posiekany koperek - dodać nieco masła i smażyć do lekkiego zrumienienia.

Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, wlać do ziemniaków i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż jajka się zetną.

Podawać z dodatkiem kefiru albo maślanki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Android 12.07.2016 09:21
Podobnie robię makaron
DeRex.al 06.07.2016 07:24
jak zostają ziemniaczki z objadu to na kolacje sobie tak smaze
w mojej kuchni 04.07.2016 20:48
można się najeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak