Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki księżnej w tarcie z bobem
Tarta z młodych ziemniaków i bobu pięknie wygląda i znakomicie smakuje. Z tego przepisu dowiesz się:
- jak przygotować kruche ciasto do tarty?
- jak długo gotować bób?
- jak przygotować ziemniaczki do tarty?
- jak przygotować farsz?
- jak długo i w jakiej temperaturze piec tartę ziemniaczaną z bobem?
Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne masło, wodę, paprykę i zagniatam krótko ciasto.
Rozwałkowuję na wielkość formy do tarty 26 cm średnica i przekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem.
Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temperatury 200 stopni i piekę 15 minut góra dół.
Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być al dente. Obieram z łupinek. Parówki kroję na plasterki i przesmażam na oleju na patelni. Ziemniaki obieram i gotuję. Odcedzam, do lekko przestudzonych ale ciepłych dodaję masło, jajko, czosnek posiekany i ziemniaki tłuczę. Doprawiam solą.
Połowę ziemniaków przekładam do worka cukierniczego. Drugą połowę ziemniaków przekładam do miski, dodaję jajko, białka, jogurt, sól, pieprz, koper pokrojony, bób i mieszam.
Farsz wykładam na wystudzoną tartę, dodaję parówki. Na wierzch wyciskam za pomocą szprycy ziemniaki.
Posypuje papryką wędzoną. Tartę zapiekam 30 minut w temperaturze 200 stopni góra-dół.