Ziemniaki księżnej w tarcie z bobem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tarta ziemniaczana z bobem. Ziemniaki księżnej z dodatkiem papryki wędzonej fajnie smakują i wyglądają. Młode ziemniaczki idealnie się do niej nadają. Do jedzenia na ciepło i na zimno. Można zabrać w plener.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto kruche:

  • mąka

    250 gramów
  • żółtka

    3 sztuki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • woda zimna

    2 łyżki
  • masło 82%

    125 gramów
  • papryka wędzona

    0.5 łyżeczki

Składniki na ziemniaki:

  • ziemniaki

    700 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • ząbek czosnku

    1 ząbek
  • masło 82%

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka

Składniki na farsz:

  • bób

    250 gramów
  • parówki

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • białko

    3 sztuki
  • jogurt grecki

    400 gramów
  • koperek

    3 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne masło, wodę, paprykę i zagniatam krótko ciasto. Rozwałkowuję na wielkość formy do tarty 26 cm średnica i przekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temperatury 200 stopni i piekę 15 minut góra dół.

Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być al dente. Obieram z łupinek. Parówki kroję na plasterki i przesmażam na oleju na patelni. Ziemniaki obieram i gotuję. Odcedzam, do lekko przestudzonych ale ciepłych dodaję masło, jajko, czosnek posiekany i ziemniaki tłuczę. Doprawiam solą. Połowę ziemniaków przekładam do worka cukierniczego. Drugą połowę ziemniaków przekładam do miski, dodaję jajko, białka, jogurt, sól, pieprz, koper pokrojony, bób i mieszam. Farsz wykładam na wystudzoną tartę, dodaję parówki. Na wierzch wyciskam za pomocą szprycy ziemniaki. Posypuje papryką wędzoną. Tartę zapiekam 30 minut w temp 200 stopni góra-dół.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat