Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki księżnej w tarcie z bobem

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

"Ziemniaki księżnej" - autorski przepis na tartę z młodymi ziemniaczkami, świeżym bobem oraz dodatkiem parówek i wędzonej papryki. Spróbuj! 

Składniki:

Składniki na ciasto kruche:

mąka 250 gramów
żółtko jajek 3 sztuki
sól 0.5 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki
masło 82% 125 gramów
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki

Składniki na ziemniaki:

ziemniaki 700 gramów
sól 1 szczypta
ząbek czosnku 1 ząbek
masło 82% 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Składniki na farsz:

bób 250 gramów
parówki 3 sztuki
jajko 1 sztuka
białko 3 sztuki
jogurt grecki 400 gramów
koperek 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki księżnej w tarcie z bobem

Tarta z młodych ziemniaków i bobu pięknie wygląda i znakomicie smakuje. Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak przygotować kruche ciasto do tarty?
  • jak długo gotować bób?
  • jak przygotować ziemniaczki do tarty?
  • jak przygotować farsz?
  • jak długo i w jakiej temperaturze piec tartę ziemniaczaną z bobem?

Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne masło, wodę, paprykę i zagniatam krótko ciasto.

Rozwałkowuję na wielkość formy do tarty 26 cm średnica i przekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem.

Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temperatury 200 stopni i piekę 15 minut góra dół.

Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być al dente. Obieram z łupinek. Parówki kroję na plasterki i przesmażam na oleju na patelni. Ziemniaki obieram i gotuję. Odcedzam, do lekko przestudzonych ale ciepłych dodaję masło, jajko, czosnek posiekany i ziemniaki tłuczę. Doprawiam solą.

Połowę ziemniaków przekładam do worka cukierniczego. Drugą połowę ziemniaków przekładam do miski, dodaję jajko, białka, jogurt, sól, pieprz, koper pokrojony, bób i mieszam.

Farsz wykładam na wystudzoną tartę, dodaję parówki. Na wierzch wyciskam za pomocą szprycy ziemniaki.

Posypuje papryką wędzoną. Tartę zapiekam 30 minut w temperaturze 200 stopni góra-dół.

Ziemniaczana tarta z bobem doskonale smakuje zarówno na ciepło i jak i na zimno. Można ją zabrać w plener lub do pracy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak