Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto kruche:
-
mąka
250 gramów -
żółtko jajek
3 sztuki -
sól
0.5 łyżeczki -
woda zimna
2 łyżki -
masło 82%
125 gramów -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
0.5 łyżeczki
Składniki na ziemniaki:
-
ziemniaki
700 gramów -
sól
1 szczypta -
ząbek czosnku
1 ząbek -
masło 82%
1 łyżka -
jajko
1 sztuka
Składniki na farsz:
-
bób
250 gramów -
parówki
3 sztuki -
jajko
1 sztuka -
białko
3 sztuki -
jogurt grecki
400 gramów -
koperek
3 łyżeczki -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Sposób przygotowania
Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne masło, wodę, paprykę i zagniatam krótko ciasto. Rozwałkowuję na wielkość formy do tarty 26 cm średnica i przekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temperatury 200 stopni i piekę 15 minut góra dół.
Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być al dente. Obieram z łupinek. Parówki kroję na plasterki i przesmażam na oleju na patelni. Ziemniaki obieram i gotuję. Odcedzam, do lekko przestudzonych ale ciepłych dodaję masło, jajko, czosnek posiekany i ziemniaki tłuczę. Doprawiam solą. Połowę ziemniaków przekładam do worka cukierniczego. Drugą połowę ziemniaków przekładam do miski, dodaję jajko, białka, jogurt, sól, pieprz, koper pokrojony, bób i mieszam. Farsz wykładam na wystudzoną tartę, dodaję parówki. Na wierzch wyciskam za pomocą szprycy ziemniaki. Posypuje papryką wędzoną. Tartę zapiekam 30 minut w temp 200 stopni góra-dół.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się