Ziemniaki faszerowane grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • jajka

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • ziemniaki

  • grzyby suszone

    3 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wraz z grzybami podsmażyć na maśle. Ostudzić. Ziemniaki obrać, umyć i wydrążyć. Do masy grzybowo-cebulowej dodać jajka, miąższ wydrążony z ziemniaków i tartą bułkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Nadziać farszem ziemniaki, w rondlu rozpuścić masło, ułożyć ziemniaki ściśle jeden przy drugim, tak, by się farsz nie wysypał, podlać kilkoma łyżkami wywaru z ugotowanych grzybów. Dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie odlać sos i leciutko je zrumienić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 10.11.2010 20:19
Rewelacyjny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat