Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki faszerowane boczkiem i pieczarkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki duże 3 sztuki
boczek 20 dkg
ser feta 10 dkg
pieczarki 8 sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
oliwa 2 łyżki
sól
pieprz
jogurt naturalny 6 łyżek
majonez 4 łyżki
koperek 1 łyżka
czosnek 3-5 ząbków
ser żółty 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki faszerowane boczkiem i pieczarkami

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie, na pół miękko.

Wystudzone ziemniaki przekroić na pół. Łyżeczką delikatnie wydrążamy środek ziemniaków. Wydrążony środek ziemniaków siekamy w kostkę.

Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki.

Na suchej patelni podsmażamy boczek ( nie dodajemy oliwy bo boczek sam puści tłuszcz).

Na drugiej patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Podsmażony boczek mieszamy z pieczarkami, dodajemy fetę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony środek ziemniaków, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ( z solą uważamy bo boczek i feta są słone).

Gotowy farsz nakładamy do łódek ziemniaczanych. Posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni ok 20-25 minut.

Sos czosnkowy: Do majonezu i jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek – mieszamy.

Gotowe upieczone ziemniaczki podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel123 01.02.2014 11:16
ale pyszności ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak