Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki

    500 gram

Ciasto

  • mąka pszenna

    125 gram
  • masło

    80 gram
  • jajko

    4 sztuki
  • woda

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia).
Następnie je obrać i przekręcić przez maszynkę.
Krok 2 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli.
Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia.
Krok 3 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka.
Krok 4 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem.
Masę doprawić solą i pieprzem.
Krok 5 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
Gotową masę całkowicie ostudzić. Powinna zgęstnieć.
Krok 6 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości orzecha włoskiego.
Krok 7 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na złoto).
Krok 8 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
Dofinki wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
Idealnie nadają się jako dodatek obiadowy, a ja uwielbiam ich podjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:50
fajny przepis.
paniusiaewa 23.09.2016 21:30
Nawet nie wiedziałam jak te kuleczki zrobić. dziękuje.
MonikaW 22.09.2016 16:13
super pomysł
Patrycja33 19.09.2016 00:06
z chęcią bym zjadła takiego ptysia :-)
Ela15 16.09.2016 18:26
fajne ptysie
justynkag 16.09.2016 07:02
Super dodatek do dań z mięsa.
Babeczka35 16.09.2016 06:59
Bardzo fajne te kuleczki.
Diana Rusiłowicz 16.09.2016 00:59
Dziękuję za miłe komentarze :)
Iwusia 15.09.2016 23:46
smaczny pomysł na urozmaicenie obiadu
norweska20 15.09.2016 23:45
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat