Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 500 gram

Ciasto

mąka pszenna 125 gram
masło 80 gram
jajko 4 sztuki
woda 1 szklanka
sól 1 szczypta

Dodatkowo

sól i pieprz
olej do smażenia

Porada

Idealnie nadają się jako dodatek obiadowy, a ja uwielbiam ich podjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia).
Następnie je obrać i przekręcić przez maszynkę.
Krok 1 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
2
Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli.
Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.
Całość ponownie postawić na mały ogień i cały czas mieszając czekać - aż ciasto zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia.
Krok 2 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
3
Masę zdjąć z ognia i ubijając stopniowo wbijać jajka.
Krok 3 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
4
Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie połączyć z ciastem.
Masę doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
5
Gotową masę całkowicie ostudzić. Powinna zgęstnieć.
Krok 5 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
6
Z ciasta formować kulki (lub szprycą do ciastek - kwiatki) wielkości orzecha włoskiego.
Krok 6 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
7
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju (na złoto).
Krok 7 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto
8
Dofinki wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
Krok 8 - Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:50
fajny przepis.
paniusiaewa 23.09.2016 21:30
Nawet nie wiedziałam jak te kuleczki zrobić. dziękuje.
MonikaW 22.09.2016 16:13
super pomysł
Patrycja33 19.09.2016 00:06
z chęcią bym zjadła takiego ptysia :-)
Ela15 16.09.2016 18:26
fajne ptysie
justynkag 16.09.2016 07:02
Super dodatek do dań z mięsa.
Babeczka35 16.09.2016 06:59
Bardzo fajne te kuleczki.
Diana Rusiłowicz 16.09.2016 00:59
Dziękuję za miłe komentarze :)
Iwusia 15.09.2016 23:46
smaczny pomysł na urozmaicenie obiadu
norweska20 15.09.2016 23:45
bardzo lubię
MAR3STA 15.09.2016 21:40
świetne ptysie
Wafelek2601 15.09.2016 21:35
Super przepis
wwwiolka 15.09.2016 21:08
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak