Ziemniaki au gratin.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • śmietana

    400 ml
  • ser cheddar

    20 dag
  • masło

    8 dag
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaki au gratin. foto
Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki.
Śmietanę doprawić gałką, solą i pieprzem. Ser zetrzeć.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować dobrze masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków ,polać śmietaną i posypać częścią sera.
Ułożyć następną warstwę ziemniaków i polać śmietaną.
Przykryć folią alu i piec w temp.180-200 stop.,60min.
Zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 10min,do rozpuszczenia sera.
Krok 2 - Ziemniaki au gratin. foto
Gratin możemy przygotować jednowarstwowe lub kilkuwarstwowe .Wyśmienicie komponuje się z mięsem i rybą. Łatwo można się uzależnić od tego delikatesu.
Krok 3 - Ziemniaki au gratin. foto
Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 12.11.2013 22:22
Należy użyć śmietanę wysoko procentową,najlepiej kremową 36%.
Gabi44 12.11.2013 22:15
Takie ziemniaki są wspaniałe,Jadłam.
staropolanka5 02.11.2013 22:28
ciekawe z ziemniakami
foczka-ks 02.11.2013 22:26
ciekawy przepis
Anna133 16.10.2013 19:50
a śmietana jaka ? kremowa czy kwaśna ?bo nie robiłam tego nigdy
Anna133 16.10.2013 19:49
bardzo ciekawe , chętnie spróbuję
Aleksandra/Olcia 16.10.2013 18:58
o ja ale smakowite mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat