Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki au gratin

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ziemniaki au gratin to wykwintne danie z prostych składników, które możecie przygotować w domowym zaciszu! Koniecznie sprawdźcie przepis i przygotujcie zaskakujące w smaku danie z doskonale dobrze znanych ziemniaków.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
śmietana 400 ml
ser cheddar 20 dag
masło 8 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki au gratin

Ziemniaki au gratin to danie proste w przygotowaniu, wystarczy pokroić ziemniaczki na cienkie plastry i zapiekać je warstwowo, przekładając masą śmietanową. Zapiekane w formie zapiekanki, dekorowane są żółtym serem, który po upieczeniu zyska przyjemnie chrupiącą i maślaną skorupkę. Ziemniaki au gratin można podać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu: dań mięsnych czy rybnych. 

Kroki postępowania

1

Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki.
Śmietanę doprawić gałką, solą i pieprzem. Ser zetrzeć.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować dobrze masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, polać śmietaną i posypać częścią sera.
Ułożyć następną warstwę ziemniaków i polać śmietaną.
Przykryć folią aluminiową i piec w temp.180-200 stopni., 60min.
Zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 10min,do rozpuszczenia sera.

Krok 1 - Ziemniaki au gratin foto
2

Gratin możemy przygotować jednowarstwowe lub kilkuwarstwowe. Wyśmienicie komponuje się z mięsem i rybą. Łatwo można się uzależnić od tego delikatesu.

Krok 2 - Ziemniaki au gratin foto
3
Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem.
Krok 3 - Ziemniaki au gratin foto

Ziemniaki au gratin to popularne danie w kuchni francuskiej, które cieszy się popularnością na całym świecie. Koniecznie sprawdźcie inne dodatki do obiadu lub samodzielne przekąski z ziemniakami, które znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. 

Młode ziemniaki z pierkarnika

Smażone chrupiące ziemniaki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 12.11.2013 22:22
Należy użyć śmietanę wysoko procentową,najlepiej kremową 36%.
Gabi44 12.11.2013 22:15
Takie ziemniaki są wspaniałe,Jadłam.
staropolanka5 02.11.2013 22:28
ciekawe z ziemniakami
foczka-ks 02.11.2013 22:26
ciekawy przepis
Anna133 16.10.2013 19:50
a śmietana jaka ? kremowa czy kwaśna ?bo nie robiłam tego nigdy
Anna133 16.10.2013 19:49
bardzo ciekawe , chętnie spróbuję
Aleksandra/Olcia 16.10.2013 18:58
o ja ale smakowite mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak