Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki au gratin
Ziemniaki au gratin to danie proste w przygotowaniu, wystarczy pokroić ziemniaczki na cienkie plastry i zapiekać je warstwowo, przekładając masą śmietanową. Zapiekane w formie zapiekanki, dekorowane są żółtym serem, który po upieczeniu zyska przyjemnie chrupiącą i maślaną skorupkę. Ziemniaki au gratin można podać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu: dań mięsnych czy rybnych.
Kroki postępowania
Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki.
Śmietanę doprawić gałką, solą i pieprzem. Ser zetrzeć.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować dobrze masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, polać śmietaną i posypać częścią sera.
Ułożyć następną warstwę ziemniaków i polać śmietaną.
Przykryć folią aluminiową i piec w temp.180-200 stopni., 60min.
Zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 10min,do rozpuszczenia sera.
Gratin możemy przygotować jednowarstwowe lub kilkuwarstwowe. Wyśmienicie komponuje się z mięsem i rybą. Łatwo można się uzależnić od tego delikatesu.