Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczki zapiekane w śmietanie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 1 duża
smietana 18% 1 szklanka
sól
pieprz
tymianek
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki zapiekane w śmietanie

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w ok. 3 mm krążki. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, położyć plastry ziemniaków posypać solą, pieprzem i tymiankiem.Rozłożyć połowę cebuli, warstwę ziemniaków ,posypać solą, pieprzem , tymiankiem i położyć resztę cebuli.Na wierzch ułożyć ziemniaki posypać przyprawami ,zalać śmietanką ,przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.Temperaturę nastawić do 200 stopni.Zapiekać przez godzinę czasu , 20 minut przed końcem położyć wiórki masła , posypać bułką i zapiekać bez pokrywy aż się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 08.11.2012 11:33
apetyczne
PaniMISIOWA 25.06.2012 20:18
ale bym takie zjadła!
MagdaXXX 28.05.2012 21:18
oj to to ja lubię
smakowita 28.03.2012 08:54
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
alaaa 23.01.2012 17:18
wyglądają palce lizać
marchewka 31.08.2011 22:58
mmm, w śmietance zapiekanych jeszcze nie próbowałam
MAŁGORZATA108 12.05.2011 20:01
Dobre, ale kalorii ...
Emilia22 12.05.2011 19:15
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak