Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczki z patelni zapiekane z szynką i serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt.
cebula biała 1 szt.
szynka parmeńska 5 plasterków
pietruszka zielona 2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki z patelni zapiekane z szynką i serem

1. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki.
2. Ceulę pokroić w półtalarki i oddzielić każdą z warstw.
3. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę.
4. Na patelni rozgrać tłuszcz i podsmażyć na nim szynkę. Następnie wyjąć ją, odsączyć z tłuszczu i przykryć folią spożywczą, żeby nie ostygła.
5. Na tłuszczu, na którym smażyła się szynka zeszklić cebulkę, po czym włożyć ziemniaki i posypać wszystko przyprawą do ziemniaków.
6.Pod koniec smażenia do ziemniaków dodać połowę pietruszki i wszystko krótko podsmażyć pod przykryciem.
7. Na koniec całą potrawę posypać startym serem, podsmażoną szynką oraz pozostałą zieleniną.
8.Podsmażać, aż ser zacznie się rozpuszczać.
9.Można podawać jako samodzielne danie np. na kolację lub jako dodatek do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 19.01.2013 01:53
dobre
ewaa 10.08.2011 16:34
pychotaaa:)
izapozdro 19.06.2011 14:04
muszą być smaczne :)
Kopiko1983 11.03.2011 06:31
Świetny przepis!
Myszka75 10.01.2011 11:03
dla moich kartoflarzy - super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak