Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIEMNIACZKI NA RUMIANO

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg.
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
czosnek 2 ząbki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
zioła do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ZIEMNIACZKI NA RUMIANO

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, płuczemy, wrzucamy do miski, skrapiamy lekko oliwą (ja na cztery duże porcje zużywam max. jedną łyżkę oliwy), dodajemy pieprz, sól (zbędne gdy dajemy dużo ziół), paprykę czerwoną i inne preferowane przez nas zioła, na koniec rozgniatamy czosnek, również wrzucamy do ziemniaków, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w piekarniku (ja robię grill+termoobieg) na 180 st. C, w czasie pieczenia wyjmujemy co jakiś czas i mieszamy by ziemniaczki przypiekły się z każdej strony.
Ps.
Na zdjęciu pokazane są ziemniaczki młode, nieobrane, ale za to dobrze umyte.

Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju ziemniaka, trzeba spróbować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 17.10.2012 18:55
lubie ziemniaczki, zwłaszcza pieczone :)
zolzica 17.10.2012 12:37
jak widać, jest chyba tysiąc sposobów na przyprawienie i upieczenie ziemniaka :)
zolzica 17.10.2012 12:37
jak widać, jest chyba tysiąc sposobów na przyprawienie i upieczenie ziemniaka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak