Ziemniaczki marcepanowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    600 gram
  • cukier

    500 gram
  • masło

    100 gram
  • aromat migdałowy

    1/2 łyżeczki
  • kakao

    do obtaczania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować bez soli,odcedzić i zmielić.Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.Dodać cukier i gotować na małym ogniu,podkładając płytę ochronną i stale mieszając aż masa zacznie twardnieć po bokach.Dodać masło i przełożyć do miski.Dodać aromat migdałowy i ucierać na jednolitą masę.Gdy zbieleje i zgęstnieje,formować natłuszczonymi rękami kuleczki wielkości orzecha.Układać je na pergaminie lub siatce by stężały.Gdy będą zupełnie zimne obtaczać je w kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 15.12.2013 09:46
bardzo ciekawy przepis
stefcia 18.09.2013 22:04
pyszne odpustowe,lubię takie
Ada-Gaba 25.08.2013 08:35
fantastyczny przepis
Wafelek2601 01.05.2013 11:25
Dla mnie super
anemon 18.02.2013 08:03
A dla mnie to zaskoczenie i zupełnie nieznany smak, u nas na odpustach królowała wata cukrowa.
cooleczka 29.11.2012 19:25
świetne
Krystyna32 22.08.2012 15:05
extra
Betka 24.05.2012 12:39
fajne;)
Wacław 15.01.2012 19:50
pyszniutkie !
Elżbieta17 13.11.2011 16:25
ciekawy przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat