Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany suflet ze śledziem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
żółtko jajek 3 szt
białko 5 szt
masło 100 g
bułka czerstwa 1 szt (duża)
mleko
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
filet śledziowy 4 szt (bez skóry)
kapary
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany suflet ze śledziem

Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem.

Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem ziemniaki i bułkę, sól i pieprz. Wymieszałem. Ubiłem pianę z białek i dodałem do masy razem z bułką tartą. Wymieszałem drewnianą łyżką.

Do wysokiego naczynia żaroodpornego włożyłem połowę masy, ułożyłem na niej śledzie i kapary, po czym nałożyłem drugą połowę masy. Polałem stopionym masłem. Włożyłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 26.04.2016 18:05
skusiłabym się :)
gosia1988 26.04.2016 13:53
ciekawy przepis na obiad
Aleksandra/Olcia 26.04.2016 13:30
ale apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak