Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany specjał.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
świeże zioła 1 pęczek
sól, pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
masło 5 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
Ciasto:
mąka 30 dag
masło 15 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta
sezam czarny 1 (uprażony)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany specjał.

Kroki postępowania

1
Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h.
Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka.
Krok 1 - Ziemniaczany specjał. foto
2
Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki .
Krok 2 - Ziemniaczany specjał. foto
3
Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem.
Krok 3 - Ziemniaczany specjał. foto
4
Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe kółko lub zrobić kominek z pergaminu.
Krok 4 - Ziemniaczany specjał. foto
5
Piec 1 h w temp.180stop.
Przed podaniem wyjąć "kominek" i do otworu wlać śmietanę.
Krok 5 - Ziemniaczany specjał. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 23.02.2014 17:49
bardzo smaczny
tomek18 02.02.2014 13:54
musi być pyszne
paula99926 24.01.2014 21:52
fajne i bardzo proste w wykonaniu :)
barbara11561 22.01.2014 18:29
wygląda przepysznie:)
Beata999 22.01.2014 01:36
Wygląda super.
Kolorowa 21.01.2014 20:56
ale to ciekawe !
magduś83 21.01.2014 20:35
Piękny specjał :)
Maria 70 21.01.2014 20:06
Pięknie i smacznie.
halina17 21.01.2014 19:48
Bardzo fajne danie , ładnie wygląda.
kasienka23 21.01.2014 19:41
uwielbiam takie dania!
danusia19671 21.01.2014 19:29
Ślicznie wygląda, i tak samo napewno smakuje
stef 21.01.2014 19:24
Świetny "obrazek" i pewnie smaczny.
Izabela77 21.01.2014 19:07
bardzo fajny pomysł;)
mufinka79 21.01.2014 18:49
Bardzo apetyczny pomysł :)
Stenka 21.01.2014 18:44
pięknie wygląda
Jusiaa 21.01.2014 18:35
Wygląda bardzo ciekawie :)
2milutka 21.01.2014 18:27
pomysłowo....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak