Przepis i sposób przygotowania na: ZIEMNIACZANY PIERNIK-PRAWIE ŚWIĄTECZNY
masło, miód-sztuczny , lub prawdziwy, 1 małą paczkę kakao, cukier, 2 paczki przyprawy do pierników, różne bakalie wg. gustu, tj.: rodzynki, migdały, orzechy włoskie, laskowe, śliwki suszone, itd.
Masa nie powinna być zbyt chłodna, a mieć temperaturę pokojową.
Dodajemy potem do tej masy : mąkę pszenną, np. krupczatkę , 1 paczkę proszku do pieczenia, 3 jajka (dodawać po 1 i mieszać).
Po wymieszaniu składniki połączyć z 1 kg ziemniaków ugotowanych i dobrze przeciśniętych przez prasę-może to być różny ich gatunek, wg. uznania.
Wymieszać wszystko dokładnie i wlać na blachę wysmarowaną tłuszczem, lub posypaną bułką tartą, lub kasza manną.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać różnokolorową posypką i kokosem.
Można też przełożyć piernik powidłami własnej roboty, np. śliwkowymi.
Piec w temperaturze 180 stopni C, 50 minut.