Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany keks Eli trzy grzybki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurki 500 g
podgrzybki 500 g
pieczarki 500 g
cebula 3 szt
sól, pieprz do smaku
masło klarowane 6 łyżka
ziemniaki 1.5 kg
jajko 2 szt
mąka ziemniaczana 8 łyżka
śmietana kremówka 200 ml
mąka pszenna 2 łyżka
margarynę do wysmarowania form 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany keks Eli trzy grzybki

Kroki postępowania

1
Kurki obrać,umyć i dokładnie odsączyć.Pieczarki i podgrzybki oczyścić i każde osobno pokroić.
Krok 1 - Ziemniaczany keks Eli trzy grzybki foto
2
Cebule drobno pokroić.Na patelni roztopić 2 łyżki masła,dodać kurki,1/3 cebuli,sól,pieprz i smażyć aż odparuje sok.Tak samo usmażyć podgrzybki i pieczarki.
Krok 2 - Ziemniaczany keks Eli trzy grzybki foto
3
Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonym wodzie na miękko i przecisnąć przez praskę.Odłożyć po 1/3 z każdych grzybów.Do ziemniaków dodać resztę grzybów,jajka,mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Do formy wyłożyć masę i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.przez około 80 minut.
Krok 3 - Ziemniaczany keks Eli trzy grzybki foto
4
Odłożone grzyby przełożyć na jedną patelnię wlać śmietanę 300 ml wody i dusić około 15 minut.Mąkę wymieszać z odrobinę wody wlać do sosu i zagotować.Keks podzielić na porcje i podawać z sosem grzybowym.Smacznego!
Krok 4 - Ziemniaczany keks Eli trzy grzybki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 15:55
Smaczne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak