Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczano-dyniowe kluski Eli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1.5 kg
dynia 70 dkg
jajko 2
margaryna 5 dkg
mąka ziemniaczana około 40 dkg
sól do smaku
olej roślinny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczano-dyniowe kluski Eli

Obrane,umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.Dynię obrać ze skórki,pokroić na kawałki,ugotować na parze do miękkości i przecisnąć przez praskę do osobnego naczynia.Przeciśniętą dynię włożyć do gęstego sitka i odsączyć.Do ziemniaków dodać odsączoną dynię,jajka,margaryę pokrojoną w wiórki,2/3 mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Uformować 1 kluskę,wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować,sprawdzając,czy kluski się nie rozgotują.Jeżeli się rozgotowują,dodać jeszcze mąki ziemniaczanej do masy.W dużym,płaskim garnku zagotować wodę z solą i olejem.Do wrzątku wkładać kluski,delikatnie zamieszać i gotować około 10 minut od wypłynięcia na małym ogniu.Zaglądać do garnka,bo mogą być szybciej gotowe.Kluski podawać z sosem i surówkami lub polane wyskwarzonym boczkiem z dodatkiem cebulki.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2011 01:14
Na pewno są dobre.
ewelina/bunia 18.05.2011 14:54
nie jadłam
oliwkowa
oliwkowa 29.03.2011 01:31
Świetny przepis
Ewa104 21.02.2011 08:34
Bardzo lubię dynię i pomysł z takim jej wykorzystaniem bardzo mi się podoba.
jolajka 05.02.2011 09:52
wiem już do czego wykorzystam dynię,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak