Ziemniaczano-porowa zupa-krem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    400 g
  • por

    30 g (białe z zielonym)
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • mleko 2%

    50 ml
  • pestki dyni

    kilkanaście sztuk
  • sól do smaku

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    ok.3/4 łyżeczki
  • natka pietruszki

    3-4 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ok. 10 minutach dodajemy kawałki pora i gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. Na minutę przed końcem wkładamy przepołowione ząbki czosnku. Większość wody odlewamy do innego saganka, natomiast do ziemniaków dolewamy mleko i dokładnie mieszamy.
Dalej dodajemy część pestek dyni i natki pietruszki, dokładnie blendujemy.
W razie potrzeby możemy dolać wodę z gotowania ziemniaków .
Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Zupę posypujemy resztą pestek z dyni, po środku kładziemy gałązkę natki. Smacznego,

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 07.11.2016 21:06
Na pewno smaczniutka zupka
as28 04.11.2016 10:08
fajny przepis
ilka01 03.11.2016 17:36
super propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat