Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczanki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 10 sztuki
cebula 2 sztuki
ser żółty
olej
jaja 2 sztuka
mąka- tyle ile będzie potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczanki

Ziemniaki obieramy, gotujemy, lekko solimy. Odcedzamy, odparowywujemy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ugotowane i ostudzone ziemniaki starannie ugniatamy na gładką masę bez grudek, dodajemy mąkę, jajka,cebulę i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, lekko spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy na małym ogniu na jasnozłoty kolor. W trakcie smażenia kładziemy na wierzch każdego kotlecika duż ilość sera żółtego. Smażymy zaż ser zacznie się topić. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto. Kotleciki możemy podać z duszonymi warzywami lub świeżymi. Smacznego;)))

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak