Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane zwijańce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1 szklanka
jajko 2 jajka
ziemniaki 45 dag
cukier 10 dag
sól 1 łyżeczka
mleko 300 ml
mąka ok. 1 kg
drożdże 12 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane zwijańce

Obrane i ugotowane ziemniaki dokładnie zmiąć. W wodzie (100 ml z ugotowanych ziemniaków odlać) rozpuścić drożdże.

Mleko podgrzać, wymieszać z rozpuszczonymi drożdżami, olejem, jajkami, cukrem i solą. Wymieszać z ziemniakami i dosypać mąkę. Wyrobić ciasto.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę z mąką. Odrywać kawałki i formować niewielkie rulony.

Trzy rulony połączyć ze sobą i zwijać jak warkocze. Przygotowane zwijańce smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzik239 18.03.2016 19:02
Fajny pomysł..muszę wypróbować..
Stenka 17.03.2016 20:48
ciekawy przepis
halina17 17.03.2016 19:54
Dość ciekawy przepis.
Anna169Hosz 17.03.2016 17:08
Nie robiłam takich muszę wypróbować przepis :)
sezamek 17.03.2016 14:56
Fajne zawijańce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak