Ziemniaczane talarki duszone w śmietanie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    7 szt.
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3 szt.
  • śmietana 18 proc

    3/4 małej śmietany
  • koper świeży

    do posypania
  • woda

    większa połowa szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaczane talarki duszone w śmietanie foto
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć.
Krok 2 - Ziemniaczane talarki duszone w śmietanie foto
Ziemniaki pokroić w dość grube talarki - plasterki.
Krok 3 - Ziemniaczane talarki duszone w śmietanie foto
Umieścić w misce i przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę i wszystko wymieszać.
Krok 4 - Ziemniaczane talarki duszone w śmietanie foto
Talarki umieścic na rozgrzanej patelni. Przysmażyć. Dodać wodę. Dusic pod przykryciem ok 20 min., na małym ogniu.
Krok 5 - Ziemniaczane talarki duszone w śmietanie foto
Gdy woda odparuje dodać śmietanę. Ogień zwiększyć. Wymieszać. Gdy się ziemniaczki przysmażą z śmietaną, danie gotowe.
Na koniec posypać koperkiem..
paulette17
Takie talarki można podawać na różne sposoby. Nadają się na obiad jak i kolację ( od czasu do czasu ). Jeszcze lepiej smakują z grillowanym mięskiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 16.07.2015 00:59
smakowita propozycja
Ola1984 29.04.2015 19:06
Bardzo smakowicie wyglądają :)
Jadwiga/Jaga85 28.04.2015 16:30
Smacznie wyglądają!
ilka01 28.04.2015 16:00
uwielbiam takie :)
Mniam 28.04.2015 15:56
Czasami takie robię na obiad jako samodzielne danie :) pyszne są :)
Betina#45 28.04.2015 15:51
Smaczne ziemniaczki ! mniam;)
Aleksandra/Olcia 28.04.2015 15:13
smakowicie u Ciebie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat