Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane róże w cieście francuskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op,
ziemniaki 3 szt,
keczup 3 -4 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki,
woda zimna 2 szklanki,

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane róże w cieście francuskim

Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą , osuszyć, przeciąć na ćwiartki.
Pokroić w cienkie plasterki.( u mnie trochę za grube ) plasterki ziemniaków przełożyć do garnka, zalać wodą z odrobiną soli tak aby ziemniaki były zakryte.
Gotować ok. 3 minut, aby plasterki lekko zmiękły.
Następnie odlać wodę przełożyć na sito pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozwinąć podzielić i pociąć na równe paski.
Paski posmarować lekko keczupem.
Na połowie paska ułożyć plasterki ziemniaków tak aby nachodziły na siebie.
Pozostałą część paska nałożyć ziemniaki zakrywając je do połowy.
Paski zwinąć i gotowe róże włożyć do formy na muffinki lekko wysmarowanej tłuszczem oprószyć przyprawą do ziemniaków.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.
W razie konieczności róże można zakryć folią aluminiową .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 29.03.2017 07:15
bardzo fajny przepis
gusia1000 28.03.2017 16:35
Ładny mają wygląd.
Bożena Matuszczyk 28.03.2017 11:15
Dziękuję za miłe komentarze;)
Wafelek2601 28.03.2017 10:59
Apetyczne.
Edita 28.03.2017 10:21
fajny dodatek
dodi 28.03.2017 10:06
ale ślicznie wyglądaja
Róża1 28.03.2017 09:47
przepyszne różyczki :-)
jagoda5913 28.03.2017 09:35
fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak