Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane pierogi ze szpinakiem, serem pleśniowym i papryką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 2 sztuki
masło 1 łyżka
posiekane drobno pistacje 3 łyżki
szpinak 1 garść
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olej 1 łyżka
pieprz 1 szczypta
ziemniaki
papryka czerwona 1 sztuka
rokpol 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane pierogi ze szpinakiem, serem pleśniowym i papryką

Kroki postępowania

1
Paprykę oczyszczamy i siekamy drobno, podsmażamy na oleju ok 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany szpinak.Studzimy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z wystudzonym już farszem, dodajemy także pistacje. Dodajemy łyżkę lub dwie bułki tartej i doprawiamy wszystko.
Krok 1 - Ziemniaczane pierogi ze szpinakiem, serem pleśniowym i papryką foto
2
Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy obie mąki, stopione masło, jajka, solimy i wyrabiamy. Formujemy wałeczek, odkrawamy plasterki i formujemy w dłoni placek na który nakłądamy farsz.
Krok 2 - Ziemniaczane pierogi ze szpinakiem, serem pleśniowym i papryką foto
3
Tak przygotowane pierogi smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia, ewentualnie można upiec w piekarniku w 190 stopniach.
Krok 3 - Ziemniaczane pierogi ze szpinakiem, serem pleśniowym i papryką foto
4
Podajemy
Krok 4 - Ziemniaczane pierogi ze szpinakiem, serem pleśniowym i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak