Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane pierogi z serem i pieczarkami
10 dag startego żółtego sera,
30 dag pieczarek,
2 duże cebule,
czerwona papryka,
2 korniszony,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
olej do głębokiego smażenia.
Mąkę utrzeć z drożdżami, jajkami, wodą i olejem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ziemniaki zmielić, dodać do ciasta, doprawić solą i zagnieść. Ponownie przykryć i odstawić do podwojenia swej objętości.
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić do smaku. Paprykę oczyścić, wraz z korniszonami drobno pokroić. Wymieszać z pieczarkiami i cebulą oraz z serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nakładać po czubatej łyżeczce farszu, sklejać za pomocą widelca. W garnku rozgrzać sporą ilość oleju, smażyć pierogi na rumiano, często obracając. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.