Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane pierogi z serem i pieczarkami

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 75 dag
drożdże 5 dag
jajko 2 szt
olej 1 łyżka
ugotowane ziemniaki 5 szt
sól
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane pierogi z serem i pieczarkami

Farsz:
10 dag startego żółtego sera,
30 dag pieczarek,
2 duże cebule,
czerwona papryka,
2 korniszony,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
olej do głębokiego smażenia.

Mąkę utrzeć z drożdżami, jajkami, wodą i olejem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ziemniaki zmielić, dodać do ciasta, doprawić solą i zagnieść. Ponownie przykryć i odstawić do podwojenia swej objętości.

Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić do smaku. Paprykę oczyścić, wraz z korniszonami drobno pokroić. Wymieszać z pieczarkiami i cebulą oraz z serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nakładać po czubatej łyżeczce farszu, sklejać za pomocą widelca. W garnku rozgrzać sporą ilość oleju, smażyć pierogi na rumiano, często obracając. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 29.10.2013 22:10
coś wspaniałego
Iwusia 15.05.2013 21:31
jak ślicznie wyglądają
PaniMISIOWA 09.11.2012 19:36
aż ślinka leci!
miroslawa 24.10.2012 05:31
super
fijolek91 23.10.2012 17:33
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak