Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane łódeczki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 250 g
kapusta kiszona 100 g
pomidory suszone Smak 50 g
ziemniaki 6 szt
bulion 1 szklanka
oliwa z suszonych pomidorów
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek

Porada

1. Jeżeli płyn wyparuje a ziemniaczki są jeszcze twarde możemy podlać je niewielka ilością bulionu. 2. Na 10 minut przed końcem zapiekania możemy posypać wierzch ziemniaczków startym żółtym serem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane łódeczki

Wybieramy ziemniaki zbliżonej wielkości najlepiej okrągłe i wydrążamy środki łyżką do lodów. Od spodniej strony odcinamy nożem spód tak aby był płaski i ziemniak się nie przewracał. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy szklanka bulionu warzywnego. Przygotowujemy farsz: Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów i podsmażamy mięso doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do mięsa. Kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i szatkujemy. Dodajemy do mięsa z pomidorami. Przesmażamy razem do odparowania płynów. W razie konieczności doprawiamy do smaku tymiankiem, pieprzem i solą. Farsz nakładamy łyżeczka o ziemniaczków. Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 29.11.2014 21:21
ooo bardzo smaczna propozycja
cukiereczek 29.11.2014 14:17
apetyczna przekąska
Grazyna0211 29.11.2014 14:03
smaczne danie
kasia.s 29.11.2014 13:54
śliczne łódeczki:)
Ania321 29.11.2014 13:39
fajnie wyglądają, muszą być pyszne :)
Beatris 29.11.2014 11:30
Apetyczne nadziane ziemniaczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak