Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane kulki czyli ziemniaki inaczej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane ok.1 kg,
jajko 2 szt,
mąka ziemniaczana 2 - 3 łyżki,
mąka pszenna ok.1 szkl,
sól i pieprz do smaku,
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania,
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kulki czyli ziemniaki inaczej

Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę.
Dodać jajka i tyle mąki aby ciasto było gęste podobne do ciasta na kluski śląskie, tylko mniej zwarte.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić masę i zmoczonymi w wodzie dłońmi formować małe kulki.
Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej i wrzucać na głęboki rozgrzany olej.
Smażyć na złoty kolor,( tak jak frytki) co jakiś czas obracająć.
Wyjmować łyżką cedzakową i układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać zamiast ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 18:57
prosto i smacznie.
jejkuchnia 20.03.2018 08:34
Też takie czasem robię, bardzo dobre. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak