Ziemniaczane kuleczki czyli pommes dauphine

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    50 dkg
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    2 szczypty
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do opanierowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ucieramy tłuczkiem do ziemniaków.

Do utartych ziemniaków dodajemy jajka,mąkę,sól luk kucharka i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ( jest ona dość rzadka i klejąca)

Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę większe jak orzechy laskowe( dobrze to się robi rękami lekko zwilżonymi w zimnej wodzie)

Przygotowane kuleczki dokładnie obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy chwilkę na ręczniku papierowym.

Podajemy do mięs :)

Barbara13
P.S. Dla urozmaicenia możemy dodać do ciasta troszkę startego sera żółtego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat