Ziemniaczane krokiety z jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • ziemniaki

    3/4 kg
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • jajko

    1 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Farsz

  • jajko

    4 szt
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Przestudzić i zmielić. Mąkę przesiać, dodać zmielone ziemniaki, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Zrobić dołek, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować placek o gr. ok. 1cm, wycinać kwadraty.

2. Jajka oskubać i posiekać, zmieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na kwadraty ciasta nakładać odrobinę farszu, zlepiać. Panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 06.05.2014 08:24
świetny pomysł
Kuchenka 06.05.2014 08:00
ładne i apetyczne
Edith85 06.05.2014 07:46
muszą być pyszne :)
Stenka 05.05.2014 22:17
fajny przepis, wypróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat