Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane krokieciki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
oregano
sól
ogórek kiszony 2 szt
pietruszka 1 nać
ser żółty
parówka 0,5 szt
majonez
jajko ugotowane na twardo 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane krokieciki

Farsz: Wszystkie składniki pokroić na bardzo drobną kosteczkę, wymieszać, przyprawić do smaku i połączyć z odrobiną majonezu.

Ciasto:
Ugotować ziemniaki ostudzić. Wystudzone przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, bazylię (oregano) i jajko i wymieszać na jednolite ciasto ziemniaczane. Gdy się mocno klei dodać mąki trochę. Po wyrobieniu ciasta. Z masy wyrywamy kawałek ciasta i formujemy kulkę, w środek wkładamy uprzednio przygotowany farsz. Zamykamy kulkę i formujemy ją tak aby nie było widać farszu, nastepnie tworzymy podłużny owal. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego

Krokieciki to doskonały sposób na przystawkę na imprezy rodzinne i nie tylko. Każde święta, każdy czas spędzony z rodziną stół wypełnia to danie. Idealnie smakuje z barszczykiem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak