Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane knedle z jeżynami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
mąka pszenna 20 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
jeżyny 2 szkl
cukier 2-3 łyżki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
sól do smaku
śmietana
cukier puder

Porada

Knedle ziemniaczane z jeżynami to bardzo smaczne, tanie danie na słodko. Można je przygotować z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane knedle z jeżynami

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z mąką i mąką ziemniaczaną, dodać jajko.
Krok 1 - Ziemniaczane knedle z jeżynami foto
2
Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
Krok 2 - Ziemniaczane knedle z jeżynami foto
3
Utoczyć wałki, pokroić na kawałki.

Krok 3 - Ziemniaczane knedle z jeżynami foto
4
Jeżyny umyć, osuszyć, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru z wanilią i 1 łyżką cukru.
Krok 4 - Ziemniaczane knedle z jeżynami foto
5
Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć, włożyć porcję jeżyn.

Krok 5 - Ziemniaczane knedle z jeżynami foto
6
Dokładnie zlepić, ułożyć na posypanej mąką desce.
Krok 6 - Ziemniaczane knedle z jeżynami foto
7
Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, posypać cukrem i cukrem z wanilią. Śmietanę z cukrem pudrem ubić, wymieszać z pozostałymi jeżynami, podawać z knedlami.
Krok 7 - Ziemniaczane knedle z jeżynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 22.10.2015 21:26
pyszny obiadek
Saga123 08.09.2015 15:31
pychota! :)
Futka 08.09.2015 09:24
Cudowne i smakowite knedelki :)
Ewelina1991 08.09.2015 08:40
smaczne są!!
halina17 07.09.2015 22:13
Dobre knedle.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak