Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane gofry
Kroki postępowania
Ziemniaki zmiksować z 1 szklanką mleka. W pozostałym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem szczypty cukru. Do zmiksowanych ziemniaków dodać żółtka i dokładnie wymieszać.

Mąkę przesiać i dodać do masy ziemniaczanej. Następnie przelać drożdże, olej i dodać sól. Przy pomocy robota wszystko dobrze wymieszać. Białka jajek ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.

Rozgrzać gofrownicę i wylewając porcję ciasta smażyć gofry na złoty kolo, czas zależy od mocy gofrownicy.
Mięso obrać z kości i podsmażyć na oleju w trakcie smażenia mięso doprawić przyprawą do gyrosa.

Paprykę, cebulę, kapustę i ogórki pokroić w paseczki.
Usmażone gofry po lekkim przestudzeniu posmarować cienką warstwą sosu czosnkowego i ułożyć w dowolnej kolejności pozostałe składniki po wierzchu polać sosem czosnkowym.
