Ziemniaczane faworki

Ziemniaczane faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    500 gram
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ziemniaczane faworki

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaczane faworki foto
Zimne ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Dodać przyprawę, mąkę i żółtko. Połączyć wszystko razem, ale dokładnie nie zagniatać.
Krok 2 - Ziemniaczane faworki foto
Białko ubić z solą, dodać do ciasta i zagnieść gładkie ciasto.
Krok 3 - Ziemniaczane faworki foto
Wałkować na grubość 3-4 milimetry. Kroić w paski 2cm szerokie i 10-15 cm długie. Zrobić nacięcie na środku i przewinąć. Smażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zbrązowienia.Wykładać na ręcznik papierowy i od razu podawać posypane koperkiem z dodatkiem ketchupu lub innego sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

ben-ka 09.10.2015 09:10
Bardzo podoba mi się Twój pomysł.
ilka01 12.09.2015 18:52
świetny pomysł
Jadwiga/Jaga85 12.09.2015 17:02
Ciekawe faworki!
misia53 12.09.2015 15:34
No skąd Ci przyszedł taki pomysł? Fantastyczny!
Benita 12.09.2015 13:05
Bardzo dawno nie robiłam. Pycha.
Alex_M 12.09.2015 12:43
chętnie bym spróbowała
paulina2157 12.09.2015 11:58
super koniecznie spróbuję
Aleksandra/Olcia 12.09.2015 11:41
o super pomysł
Jumper123 12.09.2015 11:32
super przepis
inka2012 12.09.2015 10:29
ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat