Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane chruściki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt./duże
mąka 3 szklanki
jajko 1 szt
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane chruściki

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem.
Krok 1 - Ziemniaczane chruściki foto
2
Dodać mąkę, żółtko i całość wymieszać,, ubić na sztywno pianę z jajka, dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać ręką bardzo delikatnie.
Krok 2 - Ziemniaczane chruściki foto
3
Wyłożyć ciasto na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkować na grubość 4 mm i kroić romby przecinając środki.
Krok 3 - Ziemniaczane chruściki foto
4
Formować chrusty i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu z obu stron. Podawać do obiadu lub z kwaśną śmietaną.
Krok 4 - Ziemniaczane chruściki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 24.10.2014 12:01
Ale fajne chruściki :)
engie23 24.10.2014 09:28
apetycznie wyglądają
zabcia117 24.10.2014 07:03
Świetny pomysł :)
ice cubes 24.10.2014 00:10
z chęcią by się zjadło takie :)
Jadwiga/Jaga85 23.10.2014 23:57
Bardzo fajny przepis
Iwusia 23.10.2014 23:21
fantastyczny pomysł
Renataj 23.10.2014 21:07
Takie pomysłowe cudeńka ze zwykłych ziemniaków - fajne, apetyczne i zaskakujące:)
Róża1 23.10.2014 19:58
fantastyczny pomysł :-)
kloruś 23.10.2014 18:07
bardzo apetyczne!
mirosława4 23.10.2014 18:02
ciekawy pomysł na syte danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak