Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane babeczki z boczkiem, cebulą i suszonymi pomidorami

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli zostały Wam ugotowane ziemniaki z obiadu, zróbcie pyszne babeczki z boczkiem i cebulą. Możecie je podać na ciepło lub na zimno, zawsze w towarzystwie zielonej sałaty.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kilograma
boczek 100 gramów
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
suszone pomidory z czosnkiem 4 sztuki
olej rzepakowy 3 łyżki
masło 2 łyżki
śmietana 30% 250 mililitrów
ser żółty 200 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 250 gramów
gęsty jogurt naturalny 200 mililitrów
kapary 2 łyżki
szczypiorek 1 pęczek
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
jajko 2 sztuki
Musztarda czeska Prymat 2 łyżeczki
kiełki 1 garść

Do smaku:

Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane babeczki z boczkiem, cebulą i suszonymi pomidorami

Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni z olejem i 2 łyżkami masła smażymy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.

Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, śmietankę, ok. 150 g startego sera żółtego, ziemniaki, gałkę muszkatołową.

Gotujemy 3–4 minuty, zostawiamy do ostygnięcia.

Boczek pokrojony w plasterki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, aż zrobi się złocisty i chrupiący (ok. 15 minut).

Do wystudzonego farszu na patelni wbijamy jajka i szybko mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Do bułki tartej dodajemy przyprawę do ziemniaków. Po wystudzeniu masę z patelni przekładamy do małych foremek posmarowanych masłem.

Wykładamy w kolejności: łyżka farszu, ½ łyżki bułki tartej z przyprawą, plasterek upieczonego boczku. Czynność powtarzamy w każdej z kokilek. Na koniec posypujemy pozostałym startym serem.

Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Podajemy wyjęte z kokilki, z sosem, udekorowane kiełkami.

Przygotowujemy sałatkę z sosem: łączymy jogurt z posiekanymi kaparami i szczypiorem, pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na ćwiartki oraz 2 łyżeczkami musztardy. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak