Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane babeczki z boczkiem, cebulą i suszonymi pomidorami
Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni z olejem i 2 łyżkami masła smażymy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.
Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, śmietankę, ok. 150 g startego sera żółtego, ziemniaki, gałkę muszkatołową.
Gotujemy 3–4 minuty, zostawiamy do ostygnięcia.
Boczek pokrojony w plasterki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, aż zrobi się złocisty i chrupiący (ok. 15 minut).
Do wystudzonego farszu na patelni wbijamy jajka i szybko mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Do bułki tartej dodajemy przyprawę do ziemniaków. Po wystudzeniu masę z patelni przekładamy do małych foremek posmarowanych masłem.
Wykładamy w kolejności: łyżka farszu, ½ łyżki bułki tartej z przyprawą, plasterek upieczonego boczku. Czynność powtarzamy w każdej z kokilek. Na koniec posypujemy pozostałym startym serem.
Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Podajemy wyjęte z kokilki, z sosem, udekorowane kiełkami.
Podajemy z sosem tatarskim Smak.