Ziemniaczane babeczki z boczkiem, cebulą i suszonymi pomidorami

Ziemniaczane babeczki z boczkiem, cebulą i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli zostały Wam ugotowane ziemniaki z obiadu, zróbcie pyszne babeczki z boczkiem i cebulą. Możecie je podać na ciepło lub na zimno, zawsze w towarzystwie zielonej sałaty.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1/2 kilograma
  • boczek

    100 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • suszone pomidory z czosnkiem

    4 sztuki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    250 mililitrów
  • ser żółty

    200 gramów
  • bułka tarta

    250 gramów
  • gęsty jogurt naturalny

    200 mililitrów
  • kapary

    2 łyżki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • pomidorki koktajlowe

    6 sztuk
  • jajka

    2 sztuki
  • Musztarda czeska

    2 łyżeczki
  • kiełki

    1 garść

Do smaku:

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • mielona gałka muszkatołowa Prymat

  • przyprawa do ziemniaków

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni z olejem i 2 łyżkami masła smażymy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.

Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, śmietankę, ok. 150 g startego sera żółtego, ziemniaki, gałkę muszkatołową.

Gotujemy 3–4 minuty, zostawiamy do ostygnięcia.

Boczek pokrojony w plasterki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, aż zrobi się złocisty i chrupiący (ok. 15 minut).

Do wystudzonego farszu na patelni wbijamy jajka i szybko mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Do bułki tartej dodajemy przyprawę do ziemniaków. Po wystudzeniu masę z patelni przekładamy do małych foremek posmarowanych masłem.

Wykładamy w kolejności: łyżka farszu, ½ łyżki bułki tartej z przyprawą, plasterek upieczonego boczku. Czynność powtarzamy w każdej z kokilek. Na koniec posypujemy pozostałym startym serem.

Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Podajemy wyjęte z kokilki, z sosem, udekorowane kiełkami.

Przygotowujemy sałatkę z sosem: łączymy jogurt z posiekanymi kaparami i szczypiorem, pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na ćwiartki oraz 2 łyżeczkami musztardy. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat